4G Internet Pantas Dengan Kelajuan Maksimum Tanpa Sekatan, Penjimatan Panggilan, Tiada Kecurian Kredit, Tiada PayPerUse Internet yang menghabiskan kredit, Tempoh Kredit Lama, Panggilan Murah 6sen, Kuota Internet boleh bawa kehadapan, SEGALANYA DISINI

Cari Blog Ini

Khamis, 23 Julai 2009

Ayam daging

Petua memilih ayam daging

Ketika memilih ayam di pasar, bebrapa petua boleh diikuti. Antaranya :

* Warna daging segar selalunya berwarna putih kekuningan.
* Warna lemak seharusnya putih kekuningan dan merasa di bawah kulit ayam.
* Bau daging segar, jika anda berbau yang kurang menyenangkan, lupakan saja niat untuk memiliki ayam tersebut.
* Apabila dagingnya ditekan, daging yang segar akan kembali ke bentuk asal. Berbanding dengan daging ayam yang tidak segar, kesan jari anda akan kelihatan untuk beberapa ketika sebelum kembalik ke bentuk asal.
* Tidak ada bekas lebam kecuali lebam akibat pendarahan ketika penyembelihan.
* Bagi ayam yang siap dipotong, pastikan daging yang melekat di tulang ayam itu padat.
* Kulit ayam perlu kelihatan cantik. Tidak kelihatan robek atau terlalu banyak kesan luka.
* Pastikan juga kulit ayam yang anda pilih bersih dari sebarang bulu halus. Selalunya bakteria mudah terkumpul pada bahagian ini. Oleh kerana itu, adalah baik jika anda membuang kulit ayam sebelum dimasak.
* Jangan beli ayam yang terlalu banyak patah tulang.
* Jika daging ayam yang anda pegang berlendir dan lembut, bermakna ia tidak lagi boleh

dikategorikan sebagai daging ayam yang segar.
ps: sebenarnya macam mana pilih pun ayam daging sekarang tidak elok dimakan kerana dah melanggar hukum alam. Ayam biasanya membesar dalam tempoh 2-3bulan tetapi sekarang 35hari aje. Sebab genatik nye dah berubah, bagi yang mengandung, kandungan akan menjadi besar, bagi wanita pertambahan berat badan akan menjadi terlalu drastik.


Tiada ulasan: