Search This Blog

ONLINE STORE / OFFLINE STORE

Saturday, August 22, 2009

Kempen anti fluorida


APA ITU FLUORIDA?

Fluorida merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi (seperti sianida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan. dipetik dari PPIM (sila klik untuk maklumat tambahan).

Banyak baner-baner kelihatan di masjid yang menyatakan anti fluorida walaupun di kampung-kampung. Dan telah banyak yang sedar akan bahaya fluorida. Tapi bukan itu yang cuba saya sampaikan kerana saya rasa ramai yang sedia maklum. Tapi adakah anda perasan Iklan colgate baru-baru ini di TV. Iklannya lebih kurang begini dialognya

doktor colgate: apakah yang puan guna untuk memberus gigi?
pembeli: saya menggunakan ubat gigi yang halal
doktor colgate: ubat gigi bukan sahaja perlu halal tapi mesti berfluorida.

Iklan ini jelas menunjukkan colgate bersungguh-sungguh untuk memberitahu yang fluorida itu bagus untuk gigi walaupun sedar akan bahayanya. penentangan terhadap fluorida membuat jualannya merosot dan mereka menggunakan pula kaedah ini bagi menarik semula pengguna. Terlalu ketara yang mereka hanya mementingkan kekayaan dan bukannya keselamatan pengguna. Jika mereka benar, mereka seharusnya mengeluarkan kenyataan rasmi daripada berselindung begini.

FLUORIDA MAMPU MENYEBABKAN:


- Kematian
- Kanser
- Ruam Kulit
- Luka Kanser
- Kelunturan Warna Gigi
- Masalah Gastrik
- Penyebab atau Membantu Menyebabkan Kerapuhan Tulang
- Keracunan Saraf
- Kanser Tulang
- Keretakan Tulang
- Membantu Menyebabkan Kekurangan IQ di Kalangan Kanak-kanak
- Meransang Masalah Buah Pinggang di Kalangan PesakitNo comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tahukah anda

Tiada siapa yang mampu mencuri ilmu yang kita perolehi dengan membaca. Jadikan diri kita sebahagian daripada masyarakat yang berilmu.