Search This Blog

Loading...

JUALAN PELBAGAI BARANGAN MENARIK DENGAN HARGA BERPATUTAN.

Tuesday, January 18, 2011

Minda separuh sedar

Jika tidak silap ada pernah terbaca di blog saudara Mazidul bahawa rancangan hiburan disogokkan untuk melalaikan rakyat di negara-negara yang miskin atau bermasalah. Seperti negara yang mempunyai kadar pengganguran yang tinggi, mempunyai masalah politik, pentadbiran yang kurang stabil dan sebagainya. Ini adalah bertujuan untuk membuat rakyat/penonton berada dalam keadaan separuh sedar apabila menonton, dan hanya ketawa, bergembira sahaja bagi melupakan masalah sebenar yang dihadapi.

Saya setuju, cuba kita lihat kebanjiran drama-drama dari seberang yang mana telah banyak membuang masa suri rumah, drama yang entah bila akan habis. Penggemar drama seberang seakan dirasuk, cukup waktu mesti pastikan diri mengadap television.

Bukan main tersenyum lebar bila melihat pelakon pujaan di kaca tv. Bukan main seronok bercerita tentang slot-slot drama, macam itulah dunia nyatanya. Tersengeh sorang-sorang itu biasa.

Minda kita telah dikawal separuh sedar, kita lupa sekejap harga barangan dapur telah naik. Tak  apa, kejap lagi ada lagi drama dari seberang untuk ditonton. Kita lupa kembali kisah hidup yang nak dilalui. Bijak.bijak.

Belum cerita tentang drama-drama tahyul, pari-pari, jadian dsb

Jangan sampai anak-anak cakap " tak apa  abah nanti pari-pari datang tolong adik" atau " kalau nak apa-apa adik boleh mintak kat pari-pari". 

Kepada peminat drama seberang jangan lemparkan komen yang tak membina. Sokong perlakuan anda dengan fakta yang kukuh.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Anak-anak seharusnya dipanggil dengan gelaran yang lebih dewasa seperti kak long/abang long/kak ngah dan elakkan dari memanggil mereka dengan gelaran yang membantutkan kedewasaan mereka seperti boboi/manja/baby/adik/ dll. Teruskan

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu...teruskan

Barat membisu dengan bukti bulan pernah dibelah

Salah satu dari mukjizat Nabi Muhammad yang mashur ialah baginda telah membelah bulan kepada dua, dengan izin Tuhan, dan kemudian bercantum semula.Teruskan

Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari untuk mendapatkan sehelai saputangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50sen dari poket seluar ayah..teruskan

Tahukah anda

Tiada siapa yang mampu mencuri ilmu yang kita perolehi dengan membaca. Jadikan diri kita sebahagian daripada masyarakat yang berilmu.